Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

El till inköpspris – verkar billigt men blir ofta dyrt!

El till inköpspris är vilseledande enligt Konsumentverket.
Här förklarar vi varför!

”El till inköpspris”, ”elpris utan påslag”, ”el till flatratepris” och liknande. Det är exempel på erbjudanden som du ska se upp med. Det låter bra. Det låter billigt. Priset per kilowattimme är oftast riktigt lågt. Men din kostnad i slutändan blir lika ofta betydligt högre. Här är varför.

Höga avgifter kommer till

Det där fina priset du får är bara priset för själva elen. Och själva elen är faktiskt bara en liten del av kostnaden på din elräkning. Allt det här kommer till:

  • Moms
  • Elcertifikatsavgift
  • Månadsavgift
  • Elbolagets påslag

Moms och elcertifikat måste alla bolag ha med i sina avtal dock kan storleken på månadsavgift, elcertifikat, och påslag justeras av respektive bolag själva.
De som erbjuder billig ”el till inköpspris” lägger oftast på en riktigt hög månadsavgift och/eller ett stort påslag på elcertifikat och påslag. Och du som kund får en obehaglig överraskning när elräkningen kommer.

Att el till inköpspris och liknande är oschysst och vilseledande, det har vi tyckt länge. Nu har vi (äntligen) fått medhåll av Konsumentverket, som i en aktuell granskning gör bedömningen att ”den marknadsföring av elavtal till inköpspris som sker idag är vilseledande och otillbörlig, vilket betyder att den inte följer lagen.”

Vi hjälper dig!

Har du frågor eller funderingar kring hur du som konsument ska jämföra priser, för vi förstår att man ibland får lockande erbjudanden. Kontakta oss då så ska vi guida dig i hur du kan tänka.